Dagrooster

Na het kiezen van Beeld, Dagrooster wordt er een voorbeeld van het dagrooster getoond. Dit kan geëxporteerd worden via e-mail, naar het PhaseTex bestandsformaat, een HTML bestand wat automatisch kan worden geupload, een ASCII tekstbestand of een printer:

 

 

Het dagrooster toont welke wijzigingen er bekend zijn op de datum naast Datum vanaf het lesuur geselecteerd naast Lesuur, precies zoals deze zou worden uitgevoerd naar een PhaseTex bestand. De wijzigingen zijn opgesplitst per pagina; de pagina ingesteld naast Pagina zal in het voorbeeldvak getoond worden.

 

Het is mogelijk het dagrooster aan te vullen met andere mededelingen in het vak Aanvullen. De pagina geselecteerd naast Pagina kan bewerkt worden. U kunt met de pijltjestoetsen ← en → navigeren door de regels, bovendien kunt u met de Enter toets naar de volgende regel gaan. Voor aanvullingen zijn er 16 pagina’s ter beschikken minus het aantal pagina’s dat het dagrooster inneemt. Elke regel van een aanvulling kan een bepaalde stijl hebben (knipperen, voorgrond- en achtergrondkleur), in te stellen bij Regeleigenschappen en kan maximaal 35 tekens lang zijn. Er kunnen 12 regels per pagina ingevoerd worden.

 

Met Kopiëren kan de geselecteerde aanvulling, inclusief eventuele stijlen, gedupliceerd worden naar de huidige of een andere datum. Als hiervoor wordt gekozen verschijnt het volgende scherm waarin u de bestemmingsdatum kunt instellen:

 

 

Na het klikken op OK wordt de huidige pagina gekopieerd naar de geselecteerde datum.

 

Met Wissen wordt de geselecteerde pagina gewist en worden alle eventuele onderliggende pagina’s omhoog opgeschoven in plaats van de gewiste pagina.

 

Verder kan er een algemene roulatietijd worden ingesteld die alleen gebruikt wordt voor de uitvoer naar een PhaseTex bestand bij Algemene roulatietijd. Deze geldt voor alle PhaseTex schermen en zal zelden hoeven af te wijken.

 

Als Volledig in blokletters is aangekruist zullen de dagroosterschermen voor PhaseTex uitsluitend uit hoofdletters bestaan, anders zal voor de wijzigingen het oorspronkelijke hoofdlettergebruik gehandhaafd worden.

 

Tijdens de proefwerkweek of in een andere situatie waarbij er geen 8 lesuren voorkomen kan het programma ook ingezet worden. Het vakje Lesuurgedeelte niet exporteren dient dan ingeschakeld te worden, zodat het dagrooster zelf niet naar het PhaseTex bestand uitgevoerd wordt, maar eventuele aanvullingen wel.

 

U kunt diverse exportmogelijkheden aankruisen:

 

Keuze

Beschrijving

E-mail

verspreiding via e-mail naar eventuele aanvragers (aanbevolen)

PhaseTex bestand

uitvoer naar een .TEX bestand dat in te lezen is via het programma PhaseTex voor weergave op de monitoren binnen de school (aanbevolen)

HTML bestand

verspreiding naar een Internet HyperText bestand

Upload

Uitvoer van het gegenereerde HTML bestand via FTP (alleen mogelijk indien ook de keuze HTML bestand is gemaakt)

ASCII bestand

uitvoer naar een ASCII bestand

Printer

uitvoer naar een printer

 

Alleen bij e-mail worden alle wijzigingen vanaf de huidige datum uitgevoerd, in de andere gevallen worden alleen wijzigingen op de geselecteerde datum uitgevoerd. De export gaat van start na het klikken op OK.

 

 Technische informatie:

Na op Instellingen te klikken kunnen geavanceerde exportinstellingen bepaald worden, vaak moet hiervan een groot gedeelte worden ingesteld om de exportfuncties werkend te maken:

 

 

Initieel wordt de FTP tab getoond met instellingen voor het uploaden van een HTML bestand. Voor het gebruik van FTP moeten alle instellingen op deze pagina worden ingesteld, maar gebruik van FTP is niet verplicht. Let op dat het wachtwoord ongecodeerd wordt opgeslagen en verzonden over het netwerk, wel wordt het uitsluitend opgeslagen in de beveiligde database, zodat het afgeschermd is voor onbevoegden. De FTP uploadlocatie geeft de directory aan relatief aan de directory waarin de FTP server zich standaard bevindt direct na het inloggen. Deze mag niet met / eindigen; deze wordt al door het programma geplaatst. Bij FTP uploadbestand geeft u de bestandnaam aan, het HTML bestand zal onder deze naam worden opgeslagen op de uploadlocatie. U kunt kiezen voor Datum gebruiken, de bestandsnaam krijgt dan de vorm van bijvoorbeeld “010302VR” (vrijdag 02-03-2001). Let wel dat u dan toch nog een uploadbestandsnaam moet aangeven, deze is nodig om de bestandsextensie te kunnen bepalen.

 

Op de SMTP tab kunnen e-mail gerelateerde instellingen worden gemaakt:

 

 

Het wordt aanbevolen het gebruik van e-mail te activeren en beide instellingen op deze tab in te stellen. Zoals in het voorbeeld is het verstandig om de naam van de afzender te typen, dan een spatie gevolgd door het e-mail adres van de afzender tussen < en >, zodat de ontvanger in eerste instantie alleen de naam van de afzender te zien krijgt.

 

Op de Bestanden tab kunnen een aantal bestandsnamen en wat andere opties worden ingesteld:

 

 

In elk geval zou er een bestand bij PhaseTex bestand moeten worden ingesteld, PhaseTex export is namelijk een van de hoofddoelen van het programma. Door te klikken op … naast een vakje kunt u de doellocatie bepalen door te bladeren. Als u kiest voor Datum gebruiken, zal de bestandsnaam de vorm krijgen van bijvoorbeeld “010302VR” (vrijdag 02-03-2001), het is dan onbelangrijk welke bestandsnaam is ingesteld, al is de bestandsextensie dan wel van belang.

 

Bij de Printer tab kan één printeroptie worden ingesteld:

 

 

Er kan hier ervoor gekozen worden om horizontaal of verticaal af te drukken, verticaal is de standaard voor A4 papier.

 

De instellingen worden toegepast, zelfs als u op Annuleren klikt.

 

Ga terug